Zorgboerderijen krijgen draaiorgel cadeau

De wens om een eigen draaiorgel stond al langer op het lijstje van Zorgboerderij BuitenGewoon. Stichting Favendo uit Delft doneerde hiervoor het benodigde bedrag. Favendo doneert aan doelen die gericht zijn op zorg en innovatie en zoekt daarvoor relatief kleine projecten uit. Ze draagt Stichting Vrienden van Zorgboerderijen BuitenGewoon een warm hart toe en hoopt met het muzikale geschenk bij te dragen aan afleiding en ontspanning voor de bewoners en bezoekers van de zorgboerderijen. Dat zal wel lukken. Het oer-Hollandse instrument brengt gezelligheid en vrolijkheid en houdt mensen in beweging. Niet alleen kun je prima dansen op de vrolijke klanken, je moet ook aan het wiel draaien om muziek te maken. We hopen er de komende zomermaanden regelmatig van te genieten.

Speelse kittens eindelijk te zien

Nadat moederpoes haar kittens – geboren op 20 mei – eerst vier weken verborgen hield voor nieuwsgierige bezoekers, bracht zij hen afgelopen week voor het eerst weer op ‘openbaar terrein’, in de schuur van de woonboerderij. Een schattig hoopje speelse poesjes: vier zwarte en één witte. Voor bezoekers en medewerkers leuk om naar de stoeiende beestjes te kijken.

Handen uit de mouwen op NLDoet dag

Tien paar helpende handen hebben vrijdag 28 mei heel wat werk verzet tijdens een zonovergoten NLDoet dag. Dit jaar geen complete bedrijfsafdelingen of andere groepen die hun diensten aanboden, maar allemaal individuele mensen. Ze schrobden het tuinmeubilair schoon, verfden een gedeelte van de schuur, vulden de plantenbakken en zeemden alle ramen van de tuinkas. Onder het stralende zonnetje genoten zij tijdens pauzes van zelfgebakken taart, buitengewone cake en een heerlijke lunch.

Bloemengroet van formaat

De familie Zuijderwijk van Kwekerij de Zonnebloem uit het Westland schonk ons – net als vorig jaar – een behoorlijk grote bloemengroet. We kunnen de terrassen en tuin weer gezellig opfleuren met het kleurige perkgoed. Bezoekers, bewoners en medewerkers zijn hier heel blij mee!

28 mei: NLDoet dag

Ook dit jaar doen wij als zorgboerderijen BuitenGewoon weer mee met de NLDoet dag. Deze grote vrijwilligersactie is vanwege de huidige coronamaatregelen verplaatst naar 28 mei. Wij zijn elk jaar erg blij met de extra helpende handen op deze dag. Allerlei klusjes waar je anders niet aan toe komt, worden dan aangepakt. Geef je op en kom ook helpen!

Tuingereedschap cadeau

Dankzij een spontane, onaangekondigde actie van Fiskars Group uit Rotterdam kunnen we het komende seizoen met nieuw gereedschap in de moestuin aan de slag. Het bedrijf verraste ons begin maart met nieuwe harken, schoffels en ander tuingereedschap. Leuk om zo verrast te worden!

Een nieuwe pup voor de boerderij

De afdeling Wonen van Zorgboerderij BuitenGewoon krijgt een nieuwe bewoner: Lena. De acht weken oude labrador wordt eerst elders opgevoed, voordat ze eind van dit jaar haar entree maakt op de boerderij. Elke week komt zij langs om te wennen.

In november is Lena’s voorganger Chante ingeslapen, na vijftien jaar trouwe dienst. Bewoners missen de vriendelijke viervoeter. Een hond kan niet ontbreken op de boerderij. Lena brengt gezelligheid en houdt bewoners en bezoekers van de boerderij in beweging, dankzij de noodzakelijke wandelingen. Het duurt nog even, maar uiteindelijk wacht Lena een warm welkom.

Hulp gezocht bij onkruid wieden

Vreemde situatie voor bewoners, bezoekers en medewerkers. Familie en vrijwilligers, altijd welkom op Zorgboerderij BuitenGewoon, stonden ineens maanden op afstand. “We zijn blij dat we deels weer open zijn”, zegt coördinator Arjo Buijs. “De bezoekers waren dolgelukkig.”

Op BuitenGewoon bleef iedereen gezond. “Gelukkig geen enkele zieke gehad”, vertelt Arjo. “Niet onder bewoners, niet onder medewerkers en vrijwilligers. Tijdens de lockdown werd het prachtig weer. Onze bewoners zien eruit alsof ze naar een Spaanse Costa zijn geweest. Ik denk dat ze zo goed door deze periode heen zijn gekomen, omdat zij veel naar buiten konden.”

Zonder bezoek en vrijwilligers hadden de bewoners minder prikkels. “Dat maakte het lastiger hen te activeren”, zegt Arjo. “Maar het gaf ze ook meer rust, geen afscheid te hoeven nemen van bezoek. Nu mogen er twee vaste personen op bezoek komen. Voor anderen laten we de quarantent staan. Zo wordt het wereldje steeds groter.” Voor bezoekers van de dagverzorging en hun mantelzorgers was deze tijd bijzonder zwaar. Arjo: “We hebben met iedereen contact gehouden, telefonisch en door langs te gaan. Dat geeft wel afleiding, maar is niet te vergelijken met een boerderijdag. Helaas zijn er bezoekers versneld in een verpleeghuis opgenomen.”

“Het gemis van vrijwilligers verhoogde de druk op het personeel, dat wekenlang een forse inspanning leverde. Maar er kwam ook veel meeleven en steun uit de buurt. Geweldig! Veel buitenwerk is niettemin blijven liggen. Vooral in de moestuin tiert het onkruid welig. We zijn daarom dringend op zoek naar extra handen: kom onkruid wieden!” Belangstelling? Mail naar info@zorgboerderijbuitengewoon.nl