Familie schenkt nieuwe duofiets

Bewoners van zorgboerderij BuitenGewoon in Delfgauw kunnen weer fietsen! Nadat afgelopen zomer de duofiets totall los raakte – gelukkig zonder persoonlijk letsel van de fietsers – moesten bewoners het zonder hun favoriete vervoermiddel stellen. Familieleden startten een crowdfundingsactie om een nieuw exemplaar bij elkaar te sparen. Namens de families overhandigde Nel Hofman half februari de nieuwe duofiets aan de zorgboerderij. Laat het voorjaar nu maar komen!

Snertwandelen vanuit de Wintertuin

Onze BuitenGewone Wintertuin is 28 en 29 december weer open met dit jaar ook leuke activiteiten om die oliebol of erwtensoep ook echt te verdienen. Vanaf ons erf kunt u een snertwandeling of fietstocht maken en (van 13.30 tot 15.30 uur) een ritje met een winterse paardenkar.

In onze Koek & Zopie verkopen we heerlijke verse oliebollen, appelbeignets, erwtensoep, warme chocomelk en glühwein. Kortom: alle ingrediënten voor een lekker en sportief momentje buiten de deur. De BuitenGewone Wintertuin is donderdag en vrijdag open van 11.00 tot 16.00 uur.

Bewoners in Franse sferen

Stokbrood met brie, een wijnproeverij, uiensoep en crême brulée: voor de bewoners van zorgboerderij BuitenGewoon was 30 augustus een ‘Franse dag’. Niet alleen het eten, ook de activiteiten stonden in het teken van Frankrijk. Zo werd er jeu de boule gespeeld en speelde een accordeonist zo aanstekelijk dat een polonaise vanzelf ontstond.
Het was de eerste keer dat voor bewoners een themadag werd georganiseerd. Medewerker Annelies kijkt er met veel plezier op terug. “Het was zó leuk, ’s avonds hadden de bewoners het er nóg over. Ik had twee Franse gedichten meegenomen, uiteraard met vertaling. Aan bewoners van wie ik wist dat zij het konden, vroeg ik of zij het in het Frans wilden voorlezen. Dat ging geweldig en ze kregen een groot applaus. Kijk, dat vind ik nou leuk. Ze durfden het toch maar mooi aan en de andere bewoners waardeerden dat enorm. Zo zet je mensen in hun kracht.” De organisatie was in handen van verschillende medewerkers en vrijwilligers. Die verdienen volgens Annelies allemaal een pluim. “Alleen samen kun je zo’n geweldige dag goed vormgeven. Alles bij elkaar was het te leuk voor woorden!”

Oliebollen en erwtensoep in Wintertuin

Koek en zopie op het terrein van zorgboerderij BuitenGewoon in Delfgauw. Vandaag en morgen is de zomerse theetuin omgedoopt tot wintertuin met heerlijke winterse lekkernijen, zoals oliebollen, appelbeignets, erwtensoep, chocomel en glühwein. Voor wandelaars, fietsers, maar ook bezoekers, bewoners en hun familie een mooie gelegenheid om even bij te tanken.

De wintertuin is open  op 29 en 30 december van 11.00 tot 16.00 uur. (Indien het weer het toelaat! Telefoon (015) 515 85 93)

21 september: Alzheimerdag in theetuin

‘Samen op pad’ is woensdag 21 september het thema van de Wereld Alzheimer Dag. Ook de BuitenGewone Theetuin bij de zorgboerderij aan de Zuideindseweg in Delfgauw besteedt hier aandacht aan. Onder andere het tweede kopje thee/koffie is gratis en verschillende producten – zoals huisgemaakte jams en smaakvolle ‘Buitengewoontjes’ – worden met korting aangeboden. Er worden zakjes zaad met Vergeet-me-nietjes uitgedeeld en er ligt informatiemateriaal over de bijzondere formule van de zorgboerderijen . Op Wereld Alzheimer Dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor dementie.

De BuitenGewone theetuin die dit voorjaar opende, blijkt een groot succes. Veel fietsers, wandelaars, familie van de bezoekers en bewoners hebben dit unieke rustpunt tussen de weilanden al leren waarderen. De theetuin is open tot eind september, dinsdag t/m vrijdag van 10.00-16.30 uur.

Buitengewone Theetuin geopend!

In een stralend zonnetje en onder enthousiaste leiding van Peet Vermeulen (Verba Produktie) is donderdag 12 mei de ‘Buitengewone Theetuin’ bij de zorgboerderij in Delfgauw officieel geopend. Bewoner Dick knipte het lint door. Doel van deze nieuwe activiteit is de ‘buitenwereld’ dichter bij de boerderij brengen. Bewoners en bezoekers werken actief mee in de theetuin. Zij bakken de koek, cake en taart, helpen in de bediening en zorgen voor een schone locatie. Het is volgens Arjo Buijs, coördinator van de zorgboerderijen, belangrijk dat mensen met geheugenproblemen verantwoordelijkheid krijgen en erbij horen. “Op die manier blijven zij zo lang mogelijk actief meedoen in de samenleving én laten ze zien wat er ondanks hun aandoening allemaal nog kan.”

De Buitengewone Theetuin is geopend van mei t/m oktober, op dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 en 16.30 uur.

Knotten op NL Doetdag

Twintig vrijwilligers staken op NL Doetdag – vrijdag 11 maart –  hun handen uit de mouwen op onze boerderijen. Zij hielpen mee met allerlei klussen op en rond het erf. Deze dag met veel extra hulp is ook hét moment waarop we de wilgen knotten. We danken firma Van den Berg Machines dat zij ons kosteloos een snipperapparaat ter beschikking stelden!

Onze bus krijgt trekhaak cadeau

Nietsvermoedend haalden wij donderdag 3 februari onze personenbus op bij het Trekhaakcentrum in Nootdorp. Daar kregen we een hartelijke ontvangst met bloemen en het nieuws dat wij niet voor de trekhaak hoefden te betalen. Het bleek de 100.000ste  gemonteerde trekhaak te zijn en sowieso gunde het bedrijf ons deze kostbare verrassing. “Vanwege”, hoorden we, “het mooie werk dat jullie doen. Daar hebben wij als organisatie veel waardering voor!” Heel  hartelijk dank, Trekhaakcentrum, voor deze onverwachte en buitengewoon sympathieke actie!

Kruiwagen vol chocomelk

Zorgboerderij BuitenGewoon in Delfgauw werd in de donkere dagen voor Kerstmis getrakteerd op warme chocomelk met slagroom. Jan van de Kooi, zoon van een vroegere bewoner, is betrokken bij een melkfabriek die deze traktatie via loting onder verschillende zorglocaties verdeelde. Hij liet ons weten dat we in de prijzen waren gevallen en kwam ’s morgens met een kruiwagen langs de bewoners en bezoekers aan de Zuideindseweg om hen te verrassen met de winterse lekkernij. Het was een gezellig weerzien waar iedereen van genoot.

Gulle gift van Rotary Club

Op 26 oktober kreeg Zorgboerderij BuitenGewoon in Pijnacker een aantal leden van de Rotary Club Pijnacker-Nootdorp op bezoek. Eerder hadden zij al geïnformeerd waaraan op de boerderij behoefte was. Nu kwamen zij met vier volle auto’s het erf oprijden. We werden overladen met gulle giften: tuingereedschap, zoals een bezem, harken, heggenschaar, schoffels en zelfs een sneeeuwschuiver. Bloempotten in alle kleuren en maten en prachtige orchideeën om uit te delen aan bezoekers en vrijwilligers.
Als klap op de vuurpijl kregen we ook drie spiksplinternieuwe rollators. Wat zijn we daar blijf mee, want de oude rollators waren hard aan vervanging toe. Onze bezoekers kunnen komend voorjaar weer naar hartelust tuinieren en genieten van heerlijke wandelingen.

Rotary Club Pijnacker: heel hartelijk dank voor dit fantastische initiatief. Onze dank gaat ook uit naar Ter Laak, die de orchideeën schonk; Royal Brinkman van wie we het tuingereedschap ontvingen; en Van Krimpen voor hun gift van bloempotten en kratjes.